Underbart!

Före detta ÖSK-spelaren Yunus Ismail drabbades för ett år sedan av en stroke. Nu arbetar han sig tillbaka.
Imorse när jag kollade i tidningen så ser jag att Yunus Ismail får stanna i Sverige!
Åh, jag blev så lycklig!
Han har kämpat i 7 år för det här.
Fattar du inte ett skvatt av av jag snackar om?
Här är historien, från johnalvbage.se
 
Yunus Ismail kom ensam till Sverige som flykting från Somalia 2003. Då var han 17 år.
Med hjälp av människosmugglare som hans mormor betalat lyckades han ta sig från Somalia via Kenya och sedan vidare till Sverige. Han föräldrar var döda sedan länge.
På flyktingförläggningen i Sverige började Yunus Ismail spela fotboll med kompisarna. Snart märktes det att han hade riktig talang för sporten och efter ett tag började han spela med division 4-laget Franke från Västerås.
I en träningsmatch upptäcktes han av den större klubben Örebro SK. Yunus Ismail erbjöds kontrakt med ÖSK och snart var övergången klar.

Inga tävlingsmatcher utan tillstånd och drabbad utav en stroke

Men det blev inte en enda tävlingsmatch för Örebro. Spelare som saknar uppehållstillstånd får inte delta i riktiga matcher. Frågan är nu om Yunus Ismail någonsin kommer spela fotboll igen. Sommaren 2009 drabbades han av en stroke som gjort att han varken kan gå eller tala.

Strax efter att Yunus Ismail lagts in på sjukhus kom ett besked från fotbollförbundet som gav honom tillstånd att spela fotboll upp till division två.

– Som att ge en blind ett fotoalbum eller en döv en i-pod, kommenterade ÖSK-målvakten John Alvbåge förbundets beslut i Aftonbladet.

Snart sju år utan besked

Migrationsverket har inte trott på Yunus Ismails berättelse om att han kommer från Somalia. I en utredning har myndigheten i stället velat slå fast att han är från antingen Kenya eller Tanzania. Inga papper finns som styrker vare sig det ena eller det andra. Varken Kenya eller Tanzania är heller beredda att ta emot Yunus Ismail som ännu efter snart sju år inte har något svenskt uppehållstillstånd och därför inte vet om han får stanna i landet.
Detta Moment 22 eller vad man ska kalla det försvårar såklart Yunus liv här i Sverige. Nu efter hans stroke så har Yunus begränsad rörelseförmåga och behöver specialträning och specialvård. Eftersom att Yunus nekas uppehållstillstånd och saknar då ett svenskt person-nummer så kan inte samhället hjälpa honom.

Yunus är i en helt unik och sjuk situation. Han kan inte som andra invandrare och sjuka få bidrag, han får klara sig på existens minimum. Detta trots att han var bott i Sverige i snart sju år och han hade ett fast arbete väntandes på honom och att han pratar flytande svenska.
Man undrar då så klart vad det är för samhälle vi lever i.

Idag så rullar Yunus liv på med rehabträning 4 dagar i veckan och han får mycket hjälp ifrån vänner men hjälpen kan alltid bli större...

-Yunus vi tänker på dig, vi ber för dig, vi hoppas att du ska krya på dig och att Migrationsverket ska ta sitt förnuft till fånga nu snart!

Länk till video

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0